Życie i wino
Winne wtorki, nieoczekiwana Hiszpania
Nie Rioja, nie Ribera, nie Sherry, przy takich ograniczeniach Jongleur powędrował do Murcji, w nadziei, że będzie oryginalny, jednak autor Zapisków z Pustyni napisał już o winie z Bullas. Jongleur zna producenta Contreras, kiedyś fotografował u niego prawdziwe kwewry. Po namyśle jednak zdecydował się nie rezygnować z Bullas, czy szerzej z Murcji i postanowił zaprezentować … Continue reading
Pinot we wtorek
Nadszedł kolejny Winny Wtorek, tym razem wyjątkowy, bo nie będziemy skupiali się na konkretnej odmianie, czy regionie geograficznym. Sławek Sochaj (Enoeno) zaproponował temat oryginalny i jednocześnie zmuszający do refleksji. Naszym zadaniem było wyobrażenie sobie sytuacji, w której w obliczu nadciągającego kataklizmu możemy ocalić jeden jedyny szczep winorośli. Jaki będzie nasz wybór? W moim przypadku nie … Continue reading
Winne wtorki – prezent od Mikołaja
W ramach winno wtorkowych Mikołajek do Jongleura dotarła solidnie zapakowana, wysłana przez zodiakalnego strzelca, flaszka z Langwedocji. Zapowiadała sporo emocji ponieważ wyszła spod ręki Laurenta Miquel’a – właściciela winnicy Cazal Viel w Cessenon w apelacji St-Chinian. To jedno z najlepszych obok Pic-St-Loup i Larzac siedlisk w Langwedocji. Jednak wino Syrah Nord-Sud 2013 pochodzi z winogron … Continue reading
Coś ciekawego
Podobno jest coś takiego jak Blog Day, kiedy to należy zarekomendować warte odwiedzenia blogi. Jongleur, jako bydlę raczej złośliwe, chętniej coś skrytykuje niż pochwali, jednak stwierdzić trzeba, że parę osób ciekawie piszących się pojawiło, a i niektóre z wcześniej już aktywnych zrobiły kolejny krok w stronę ciekawego pisania. Przy czym ciekawe pisanie to, i tu … Continue reading
Olaszrizling 2013
Wielką krzywdę wyrządził tej odmianie ktoś, kto nazwał ją włoskim rieslingiem, gdyż od lat pokutuje o niej opinia czegoś nie w pełni zasługującego na uznanie. Chyba tylko w Chorwacji nosi swoje własne, całkiem zresztą wdzięczne imię – graševina, wszędzie gdzie indziej słyszymy: laski rizling, welschriesling, rizling italsky, czy wreszcie olaszrizling. Tymczasem jest to odmiana bardzo … Continue reading
Co ma sól do TV?
Przez wieki sól była bardzo cenionym produktem, za który można było nabyć niemal wszystko. Dość szybko, bo już w VIII wieku władcy zorientowali się, że wprowadzenie monopolu na handel solą i obłożenie jej odpowiednim podatkiem gwarantuje regularne wpływy do państwowego skarbca. Problemy zaczęły się kiedy, z wielu powodów, sól spowszedniała, a jej spożycie spadało. Rządzący, … Continue reading
Powrót do źródeł bez emocji
Pierwsze skojarzenie z muskatem to południe Francji. Roussillon, Langwedocja, Dolina Rodanu. Jongleur wraca jednak do źródeł, czyli na greckie wyspy, a konkretnie na Samos, bowiem droga muskatu z Afryki do Europy wiodła bezwzględnie przez Grecję. To na greckich wyspach muskaty zdobywały swą sławę, choć wynalazek mutage i produkcji win wzmacnianych, dokonany przez Arnaud de Villeneuve … Continue reading
Osłupienie
Wśród przyznanych dorocznych nagród Grand Prix Magazynu Wino, jedna wprawiła Jongleura w absolutne osłupienie, a mianowicie Złoty Medal w kategorii win czerwonych powyżej 100 zł przyznany winu producenta z Friuli, Fulvio Bressana. Osłupienie, gdyż kilka miesięcy temu Fulvio Bressan przekroczył wszelkie granice cywilizowanego zachowania, zamieszczając na twitterze rasistowskie wpisy i obelgi, pod adresem czarnoskórej minister … Continue reading
Winna blogosfera rok później
Jeżeli rozwój winnej blogosfery mierzyć ilością blogów poświęconych winom, można by wysnuć wniosek, że wchodzimy w stadium pewnej dojrzałości. Smutna to konstatacja, bowiem w tym przypadku ilość zdecydowanie nie przechodzi w jakość, co w ostateczny sposób pogrąża teorię niejakiego Marksa. Natomiast bez wątpienia blogosfera się profesjonalizuje i to drugi smutny wniosek, bowiem profesjonalizacja ta nie … Continue reading